Skip to Content

Een knapperige kerst gewenst!

Julie Van den Driesschen serveert je de lekkerste én snelste (microgolf)ovenhapjes

Story image

Het mag dan een kerst en petit comité worden straks, aan feestelijke hapjesinspiratie geen gebrek! Toch niet als het aan Whirlpool (@whirlpoolbelux) en hobbybakker Julie Van den Driesschen (winnares Bake Off 2018) ligt. Samen trakteren ze je op twee knapperige recepten met een heerlijk zachte kern: kruidige kerstbrownies en een hartige butternuttaart. Dankzij de revolutionaire Crisptechnologie van Whirlpool maak je dit aperitiefhapje en dessert tot drie keer zo snel kerst-klaar!

De kerstinspiratie kan je in een gewone oven klaarmaken, maar leent zich bij uitstek voor de exclusieve Crispfunctie van Whirlpool. Met deze gepatenteerde technologie ontketende de specialist in keukenapparatuur een wereldwijde revolutie: hetzelfde perfect krokante resultaat als in een traditionele oven, maar in een veel kortere bereidingstijd én zonder toevoeging van extra vetstoffen.

Centraal staat de Crispplaat uit ferriet die in amper twee minuten een temperatuur van 210°C kan bereiken. Het exclusieve 3D-systeem zorgt voor een ultrasnelle verhitting van de plaat en gelijkmatige verspreiding van de warmte, terwijl de kwartsgrill het eten langs alle kanten gaart. Het resultaat? Goudbruin en knapperig vanbuiten, lekker smeuïg vanbinnen. Neem gerust de proef op de som met deze culinaire kerstinspiratie...

Kruidige kerst(boom)brownies

Ingrediënten:
• 200 g fondant chocolade
• 250 g boter
• 250 g donkerbruine suiker
• 30 g ahornsiroop
• 1 el kaneel
• 1 el gemberpoeder
• ½ el nootmuskaat
• ¼ el gemalen kruidnagel
• zeste van 1 sinaasappel
• 4 eieren
• 90 g patisseriebloem
• 50 g cacaopoeder

Voor het glazuur:
• 1 eiwit
• 180 g bloemsuiker
• 2 à 3 el citroensap
• sprinkles naar keuze

Bereiding:
Smelt de boter samen met de chocolade in de microgolf tot alles mooi gesmolten is. Meng kort en voeg de donkerbruine suiker en ahornsiroop toe. Doe er nu je heerlijke kerstspecerijen bij: kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en zeste van sinaasappel. Meng alles onder elkaar. Voeg de eieren toe en meng tot een gladde massa. Zeef de patisseriebloem en het cacaopoeder en spatel voorzichtig onder je browniebeslag.

In de oven: vet een ronde bakvorm met diameter 26-28 cm in met bakspray (of boter en bloem) en verdeel je browniebeslag erin. Strijk mooi glad en bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht).

In de microgolfoven met Crispfunctie: vet je Crispplaat in met wat bakspray en dep af met keukenrol. Verdeel je browniebeslag in de Crispplaat, strijk mooi glad en bak gedurende 9 à 10 minuten op Crisp.

Laat je brownie volledig afkoelen voor je hem aansnijdt! Dit is heel belangrijk of je kerstboomvorm zal breken… Verdeel je brownie in 8 gelijke taartstukken, zo krijg je vanzelf de vorm van een kerstboom.

Hartige butternuttaart met pecannoten en rozemarijn

Ingrediënten:
• ½ butternut pompoen(fijngesneden)
• 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
• 4 el olijfolie
• 4 el ahornsiroop
• ½ el kaneel
• snuifje zwarte peper
• snuifje zout
• 2 teentjes verse look (geperst)
• 2 takjes verse rozemarijn
• handvol gehakte pecannoten
• 4 el gemalen parmezaan

Bereiding:
Snij de top van je butternut en verwijder de schil met een dunschiller of scherp mes. Gebruik een mandoline om dunne plakjes butternut te snijden. Heb je dit niet in huis, snij dan heel fijne plakjes met een groot chefmes. Doe de butternut in een kom en voeg olijfolie, ahornsiroop, kaneel, peper, zout, versgeperste look, verse rozemarijn en gehakte pecannoten toe. Meng alles goed onder elkaar.

In de oven: rol je vel kant-en-klaar bladerdeeg uit (meestal inclusief bakpapier) en leg op een bakplaat.

In de microgolfoven met Crispfunctie: rol je vel kant-en-klaar bladerdeeg uit, verwijder het bakpapier en leg je bladerdeeg rechtstreeks in de Crispplaat.

Prik gaatjes in het midden en hou ongeveer 1 cm bladerdeeg vrij langs de rand. Verdeel je dunne plakjes butternut over je bladerdeeg in een ronde cirkelvorm, overlap de schijfjes voor een mooi waaier-effect. Herhaal in het midden. Kruid nog een laatste keer af met wat zwarte peper en zout.

In de oven: bak de taart ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 185 graden (hetelucht).

In de microgolfoven met Crispfunctie: bak de taart 12 à 14 minuten op Crispfunctie.

Werk af met verse gemalen parmezaan.